Hledají se města, která chtějí být chytrá a využít k tomu 5G sítě

Pozvánka - Energie pro města 21. století
Energie pro města 21. století: Energeticky úsporná opatření zaměřená na obce a města
15. 9. 2019
Banner - 15. ročník konference Biologicky rozložitelné odpady
15. ročník konference Biologicky rozložitelné odpady
18. 9. 2019
Show all

Hledají se města, která chtějí být chytrá a využít k tomu 5G sítě

5G sítě pro obce a města
Kde všude se budou testovat 5G technologie? Odpoví soutěž, kterou pořádá Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ve spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj (MMR). Hlásit se do ní budou moct města a obce z celé České republiky.

Aby se vše co nejlépe připravilo, resorty nyní zjišťují, jaké samosprávy mají zájem stát se co nejdříve chytrými městy. Patří mezi ně i ty vaše? A jste v dané municipalitě starostou nebo jiným čelním představitelem?

Pak se registrujte.

Termín pro vyplnění formuláře, což je první předpoklad účasti v soutěži o testování 5G sítí, je 30. září 2019.

Soutěž o chytré město je pro tuzemské municipality velkou příležitostí. Díky 5G sítím budou moct zlepšit kvalitu služeb, které poskytují občanům a dosáhnout tak toho, aby se lidem co nejlépe žilo. Regiony se budou lépe rozvíjet a tuzemské samosprávy se stanou lepším místem pro život. Aby se vše podařilo uskutečnit, je nutná spolupráce měst a obcí, odborné veřejnosti, akademické i podnikatelské sféry. Jedině tak se koncept chytrých měst, tedy Smart Cities, postavený mimo jiné na udržitelném rozvoji a opírající se o moderní informační a komunikační technologie, v budoucnosti rozšíří.

Co jsou 5G sítě?



5G sítě jsou klíčovým prvkem připravovaných vysokorychlostních sítí velmi vysoké kapacity, tj. základní pilíř gigabitové společnosti. Přínosem 5G sítí je cca desetinásobné zvýšení přenosové rychlosti, podstatné snížení doby odezvy (řádově v jednotkách milisekund) či schopnost komunikovat s obrovským množstvím zařízení (až 1 milion na km2). Na 5G sítích je postaven koncept internetu věcí, Průmyslu 4.0, Smart Cities, autonomních vozidel, virtuální a rozšířené reality, 360o videí či holografických telefonátů a projekcí. Využívání standardu 5G bude provázet používání umělé inteligence, přenosových prostředků internetu věcí a analytické nástroje pro práci s velkými objemy big data. 5G sítě mají za cíl vyjít vstříc potřebám celých odvětví. Počty bezdrátově připojených zařízení zásadním způsobem narostou o čidla, snímače, regulační prvky, přístroje a stroje. Předpokládá se, že díky 5G sítím na jednoho uživatele připadnou stovky takových zařízení, přičemž pouze jedním z nich bude chytrý telefon.

Proč se 5G sítě zavádí?



- 5G sítě představuje celosvětový fenomén. Je založen na bezdrátových vysokorychlostních technologiích a na sjednocování, tzn. konvergenci, mobilních a pevných sítí.
- 5G sítě zajistí plošnou dostupnost datových služeb, vysokorychlostní komunikaci s pohybujícími se objekty a nabídnou také vysokorychlostní pevné připojení.

Více informací naleznete na webu Ministerstva pro místní rozvoj ČR.
Michal Kamenčák
Michal Kamenčák
Expert na komunikaci s cílovou skupinou

Comments are closed.