Freyung – Akademie lidové hudby, zabraňování vylidňování centra města i odhalený potenciál vojenské posádky

Logo - Program rozvoje venkova
Exkurze Chytrý venkov s Místními akčními skupinami
14. 10. 2019
Banner - Šetrné budovy 2019
Konference Šetrné budovy 2019
15. 10. 2019
Náš kolega, Petr Jirman, sepsal zajímavé příklady z praxe, se kterými se seznámil ve Freyungu díky exkurzi Chytrý venkov s Místními akčními skupinami, která probíhala ve dnech 24. a 25. září 2019.

Akademie lidové hudby v Bavorsku

Dne 11. května 2019 byla slavnostně otevřena budova Akademie lidové hudby ve Freyungu v Bavorsku. Jedná se o jedinou takto zaměřenou akademii v Evropě. Při výstavbě byla využita původní budova pro uskladnění sudů z nedalekého pivovaru doplněná o nové budovy. Na ploše asi 7 000 m2 je umístěno celkem 13 zvukově izolovaných místností pro intenzivní zkoušky instrumentálních, vokálních a tanečních skupin, sborů nebo orchestrů. Velikost místností a jejich vybavení jsou přizpůsobeny potřebám lidových hudebníků, zpěváků a tanečníků. Nabídku doplňuje také velká zkušebna nazývaná Schwarze Bua s nejlepšími akustickými podmínkami i pro velké kapely. V bezprostřední blízkosti města postavil Freyung pro hosty akademie nový a bezbariérový Bettenhaus. Téměř 1 ha venkovní plochy s dětským hřištěm, četné hudební hospody v docházkové vzdálenosti a turistické atrakce ve Freyungu a jeho okolí doplňují nabídku služeb pro hosty akademie.

Akademie nabízí sestavení individuálních programů na zkušební víkend nebo na víkendový pobyt a v případě potřeby je schopna poskytnout zkušené lektory. Nabídka je určena všem začínajícím i zkušeným hráčům dechové hudby, kteří hrají na bicí, žesťové nebo dřevěné nástroje a rádi se zdokonalují. Dále nabízí pestrý program seminářů, na kterém lze poznat lidovou hudbu a její tradice ve všech jejích aspektech a prohloubit své znalosti a dovednosti s renomovanými řečníky.

Projekt byl financován prostřednictvím programu LEADER, který se zaměřuje na nové formy zlepšování kvality života ve venkovských oblastech, posílení ekonomického prostředí a zhodnocení přírodního a kulturního dědictví. Celková investice byla cca 14 mil. eur, přičemž s financováním pomohl Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (EZFRV), program LEADER a Programu rozvoje venkova v Bavorsku 2014 - 2020.

Vylidňování centra města

Stejně jako v jiných městech Evropy, i ve Freyungu v Bavorsku měli problém s vylidňováním centra města a dojížděním místních obyvatel do větších řetězců postavených na okraji města za nákupy nebo zábavou do vzdálených měst. Problémem pro město bylo i zhoršování životního prostředí ve městě. Z tohoto důvodu se město rozhodlo situaci řešit ve spolupráci s místními podnikateli. V roce 2012 založili 4 podnikatelé společnost BFIK Immobilien GmbH & Co. KG s cílem vybudování obchodního centra a udržení obyvatel v centru města. Celková investice byla cca 10 mil. eur, přičemž financování zajistili jak samotní podnikatelé, tak půjčka od banky. S vyjednáváním půjčky pomáhali i zástupci města, kteří měli eminentní zájem, aby se uvedená investice ve městě podařila.

Vybudované STADTPLATZCENTER se skládá ze 4 měšťanských vzájemně propojených budov. V nich se nachází trh EDEKA s celou řadou potravin (vč. lokálních produktů), obchody s módou, kadeřnictví, ... Součástí jsou rovněž čtyři kinosály CINEPLEX a od té doby obyvatelé již nemusejí dojíždět do desítky kilometrů vzdálených měst, ve kterých jsou obdobné kinosály. Další zajímavostí je, že v budově sídlí i knihkupectví s kavárnou, které bylo v roce 2015 vyhlášeno prestižní cenou německých knihkupectví v kategorii nejlepší knihkupectví (o tuto cenu se mohou ucházet nezávislé knihkupectví, které spravují majitelé a jejichž roční tržby jsou nižší než milion eur). Součástí budovy jsou rovněž kancelářské prostory a garážová stání, přičemž některá z nich mají pronajati úředníci z města na více jak 20 let.

STADTPLATZCENTER je srdcem živého a rozvíjejícího se okresního města v Bavorském lese s možností.

Potenciál vojenské posádky ve městě Freyung

Kasárna Am Goldene Steig se svými 500 vojáky jsou od roku 1960 nedílnou součástí posádkového města Freyung. Vojáci pocházejí z celého Německa a slouží v armádě zhruba 10 až 12 let. Následně se vracejí do svých domovů či jiných míst Německa. Město si uvědomuje, že vojáci představují nejen velkou kupní sílu, ale i potenciál vzdělaných lidí a budoucích občanů města či regionu.
Město proto pro nově příchozí vojáky zajišťuje prohlídku města a rozdává uvítací balíčky, ve kterých mohou nalézt informace o tom, co lze ve městě a okolí navštívit, otevírací doby obchodů apod. I vojáky, kteří končí v armádě se snaží ve městě udržet prostřednictvím různých rekvalifikačních kurzů, hledání práce apod., na které získávají prostředky i z projektů bavorských ministerstev. Díky podpoře a práci zástupců města se podaří udržet každým rokem cca 5 rodin vojáků v regionu.
 
Účastníci exkurze ve Freyungu